Tekniset ongelmat kiusana Ruotsin rallissa

Ruotsin ralliin lähdettiin erikoisesta tilanteessa: leudon sään takia reitti lyheni 13 erikoiskokeeseen ja vielä kisan aattona kuljettajat pohtivat, onko reitti ylipäätään ajettava poislukien Norjan puolella kahteen kertaa ajetut kaksi erikoiskoetta, jotka olivat lumisia ja jäisiä. Kisajärjestäjien uuttera lanaus ja teiden pintojen jäädyttäminen yöpakkasten tuella onnistuivat pelastamaan reitin kilpailukuntoon. Jari-Matti Latvala ei päässyt siitä juurikaan nauttimaan, sillä hän keskeytti kisan avauspäivän viimeiselle erikoiskokeelle tukivarren pettämiseen. Sitä ennen hän oli ajanut kaksivetoisella autolla aamusta lähtien, kun vetoakseli petti ensimmäisellä erikoiskokeella.

– Nypyn ylityksen jälkeisessä käännöksessä auton alta kuului kolahdus. Kun menin kaasulle, tunsin, ettei auto vedä. Siitä pitäen ajettiin kaksivetoisella autolla, Latvala kertaili aamun vetoakselirikkoa. Kuuden erikoiskokeen etapin viimeisellä erikoiskokeella Latvala keskeytti sitten tukivarsirikkoon.

– Ihme juttu. Jarrutuksessa oli pieni heitto ja kuului napsahdus, kun tukivarsi meni edestä poikki. Siinä ei ollut kiviä tai muuta vastaavaa. Ei ole ikinä mennyt tukivarsi noin helposti, Latvala sanoi. Samaa mieltä oltiin tallissa niin tukivarren kuin vetoakselinkin pettämisestä. Kummassakaan ei ollut kyse kuljettajan virheestä.
Lauantaina Latvala kärsi vielä rengasrikon ennen kuin pääsi vihdoin ajamaan normaalisti, ja porhalsi heti kolme pohja-aikaa.

– Sellaiseen vasurimutkaan käänsin sisään, siinä oli kivi ja eturengas meni. Oli aika turhautunut olo, Latvala muisteli rengasrikkoa. Kisan päätöspäivänä ajettiin vain Powerstagelle, jolle Latvala ampaisi ensimmäisenä autona, mutta jäi viidenneksi. Näin MM-pistepussi jäi yhä tyhjäksi.

– Tien pinnassa ei ollut yhtään jäätä. Oli vain lunta ja sen alla irtosoraa. Ei siinä ollut mahdollista pärjätä takaa tulleille, Latvala harmitteli kärkiauton roolia. Voittoon Ruotsissa ajoi Sebastien Ogier ennen Hayden Paddonia ja Mads Östbergiä.