Voitto luisui käsistä

Argentiinan MM-ralli oli minulle pettymys. Kilpailu lähti hyvin käyntiin, ja ajamiseni sujui hyvin yli rallin puolenvälin. Lauantaina iltapäivällä tuli sitten ongelmia. Täytyy myöntää, että se söi miestä raakasti. Tunsin, että voitto luisui tukivarren rikkoutumisen takia käsistä. Tämä on tietysti jossittelua, mutta uskon, että vauhtini olisi riittänyt voittoon. Onnistuin varsinkin silloin, kun ajoimme sorarenkailla asvaltilla. Niillä osuuksilla en ole yleensä ollut hirvittävän hyvä. Ja vielä kun Citroënin Sebastien Ogier kaatoi autonsa kisan päätöspäivänä, niin voittoon olisi ollut erityisen hyvät mahdollisuudet. Voitto karkasi käsistäni lauantaina, kun yhdessä jarrutuksessa autoni pohjaan tuli osuma. Pian sen jälkeen olin ajaa ulos, koska yksi auton pyöristä alkoi liikkua edestakaisin. Tukivarsi oli ensin vääntynyt ja pian sen jälkeen se katkesi. Yritimme tehdä MacGyver-temppuja, mutta ne eivät toimineet odotetusti. Yritimme korjata auton siten, että otimme auton takaosasta tukivarren etupäähän. Se oli kuitenkin liian pitkä, eikä siksi soveltunut siihen. Laitoin tukivarren lopulta kiinni kahdella pienellä kuormaliinalla. Ne liinat olivat kuitenkin niin ohuita, että ne kestivät vain neljä kilometriä seuraavaa erikoiskoetta. Sitten oli pakko keskeyttää kärkipaikalta. Citroënin Sebastien Loebin suoritus Argentiinassa oli huikea. Hän sai minuutin aikasakon, mutta nousi siitä huolimatta kisan voittoon. Eroa tallikaveriini Mikko Hirvoseen jäi lopulta vain 2,4 sekuntia. Loeb saattaa kuitenkin vielä menettää kisan voiton. Yhdellä erikoiskokeella oli ympyränmuotoiset liikenteenjakajat, ja etukäteen oli annettu selkeä ohje, että ne ympyrät tulee kiertää oikeaa laitaa pitkin. Me Ford-kuljettajat noudatimme ohjetta, mutta ilmeisesti ainakin toinen Citroënin tehdastallin kuljettajista on mennyt siinä risteyksessä vasenta laitaa pitkin ja siitä on myös todistusaineistoa. Kisan tuomaristo käsitteli tätä asiaa rallin päätyttyä. Oikaisemisella on pystynyt hyötymään siinä risteyksessä noin neljä sekuntia. Loeb voitti rallin vain parin sekunnin erolla, joten se mahdollinen oikaiseminen on voinut ratkaista koko rallin voiton. Citroën-kuljettajien hylkääminen olisi mielestäni liian kova rangaistus, mutta aikasakko voisi olla oikea ratkaisu. Ei tämä homma voi mennä niin, että sääntöjä voi koko ajan soveltaa. Tämä kausi alkoi osaltani vahvasti, mutta kaksi viime kisaa ovat olleet vaikeita. Samalla olen pudonnut MM-pisteissä neljänneksi. MM-sarjaa johtava Loeb on karannut minusta jo 52 pisteen päähän, joten henkilökohtaisen maailmanmestaruuden saavuttaminen ei juuri nyt näytä kovin realistiselta. Yritän sitä enemmän auttaa tiimiä saavuttamaan merkkimestaruuden. Mikäli haluamme saavuttaa sen tittelin, niin tarvitsemma voittoja – se on karu tosiasia. Voitosta saa kuitenkin niin paljon enemmän MM-pisteitä kuin toisesta sijasta. Seuraavissa kisoissa tarvitsen ehjiä suorituksia. Kesäkuussa ajettavaan Kreikan MM-ralliin lähden luottavaisena. Odotan, että pystyn ajamaan siellä palkintopallisijalle.

Jari-Matti Latvalan kolumnit julkaistaan Ilta-Sanomissa heti tuoreeltaan jokaisen MM-rallin jälkeen.