Vain voitto jäi puuttumaan

Oli taas upeaa ajaa kilpaa Suomen sorateillä. Tämä on hieno ralli, mielestäni ehdottomasti parhaiten järjestetty MM-ralli. Pidin myös siitä, että ralli kävi tällä kertaa Lahden seudulla. Lahden keskustassa ollut välihuolto ja sen ympärille rakennettu tapahtuma oli hyvin organisoitu. Kisan aikana oli mahtava nähdä Suomen lippuja teiden varrella ja huomata, miten upeasti suomalainen rallikansa kannustaa omiaan. Monet rallikatsojat esimerkiksi tulivat sanomaan minulle, että ajoin hienosti. Viikonlopun olisi tietysti kruunannut se, jos olisin pystynyt voittamaan kisan. Se ei onnistunut, mutta joka tapauksessa viikonlopusta jäi hyvä mieli. Voitin Suomen MM-rallin viime vuonna ja siihen verrattuna tämänkertainen tulos oli hienoinen pettymys. Silti minun on oltava kakkossijaan tyytyväinen. Kolme edellistä MM-osakilpailua menivät minulta huonosti, ja nyt kun kotikisasta tuli palkintopallipaikka niin se oli tietenkin hyvä asia. Positiivista kisassa oli myös se, että pystyin kisan lopussa ohittamaan Citroënin Sebastien Ogierin ja sen lisäksi pystyin painostamaan Sebastien Loebiä. Voittotaistelun kannalta matka vain yksinkertaisesti loppui kesken. Sebastien Loeb osoitti kisassa, mistä mestari on tehty. Hän tiesi, milloin pitää hyökätä ja tarttui tilaisuuteensa. Loebin paikka tuli lauantaiaamuna Leustun erikoiskokeella. Yön kosteus oli tiivistynyt tien pintaan, ja ensimmäisenä autona reitille lähtenyt Loeb sai siitä muihin verrattuna lisää pitoa. Tuolla erikoiskokeella hän hyökkäsi ja ratkaisi voiton edukseen. Loeb ajoi Leustussa pohja-ajan 6,5 sekunnin erolla toiseksi nopeimpaan ja minä jäin hänestä sillä pätkällä 10 sekuntia. Millään muulla erikoiskokeella en jäänyt hänestä niin paljoa, ja se Loebin huippuaika olikin ratkaiseva. Saattaa olla, että Loeb ajoi nyt Jyväskylässä viimeisen kisansa. Uskon, että Loeb lopettaa uransa, mikäli hän voittaa tällä kaudella jo kahdeksannen peräkkäisen maailmanmestaruuden. Jos taas mestaruus menee ohi suun, niin siinä tapauksessa Loeb voisi vielä olla motivoitunut jatkamaan ajamista. Tallikaverini Mikko Hirvosen osalta viikonvaihteen ralli alkoi surkeasti. Hän osui puuhun ja autoon tuli sen verran vaurioita, että Mikko menetti paljon aikaa. Mikko nousi sen jälkeen sisukkaasti kärkeä kohti. Hän ajoi todella kovaa, ja ilman ongelmia sellainen vauhti olisi riittänyt voittoon. On kuitenkin muistettava, että ajaessa on vähemmän paineita, kun ajaa kauempana kärkisijojen takana. Suomalaiskuskeista Jari Ketomaa ja Matti Rantanen aloittivat rallin erittäin hyvin, mutta valitettavasti molempien kohdalta kisa meni pilalle ulosajon takia. Ketomaa jopa johti rallia avauserikoiskokeen jälkeen. Ja nykyään on harvinaista, että kärkisijalla on joku muu kuin minä, Hirvonen, Loeb, Ogier tai Petter Solberg.

Jari-Matti Latvalan kolumnit julkaistaan Ilta-Sanomissa heti tuoreeltaan jokaisen MM-rallin jälkeen.