Turhaa tasoitusta

Argentiinan MM-ralli meni osaltani pieleen jo kaksi viikkoa ennen kisaa. Olin Lapissa 18 kilometrin hiihtolenkillä, kun sukseni tarrautuivat viimeisessä alamäessä suojalumeen ja havunneulasiin. Hiihto on minulle tärkeä kuntoilumuoto. Tänäkin talvena ehdin hiihtää 300 kilometriä, joten en ole ihan aloittelija suksilla. Tuossa tilanteessa en kuitenkaan pystynyt välttämään kaatumista, vaan osuin maahan vasen olkapää edellä. Solisluu katkesi heti, ja kipu oli kova. Pääsin lentämään Lapista Helsinkiin seuraavana päivänä ja jatkoin lentoasemalta matkaani suoraan leikkauspöydälle. Operaatiossa olkapäähäni asennettiin 10-senttinen metallilevy, joka kiinnitettiin kuudella ruuvilla. Ajaminen Argentiinassa oli mahdotonta, vaikka kuntoutuminen leikkauksesta on sujunut hyvin. Oli mielenkiintoista seurata kisaa kotona. Samalla tuntui myös pahalta, koska olisin halunnut olla kilpailemassa. Se masensi hiukan. Tätä ennen olin viimeksi sivussa MM-osakilpailusta kaudella 2006. Seurasin rallin väliaikoja netistä ja katsoin tv-lähetyksiä. Lisäksi soitin ja viestittelin Argentiinaan insinöörilleni, tallipäällikölleni sekä tallikaverilleni Petter Solbergille ja tilallani ajaneelle Dani Sordolle. Solberg aloitti Argentiinassa vahvasti. Hänellä olisi ollut mahdollisuudet taistella voitosta, mutta auton jousitus hajosi. Myös Mikko Hirvonen yllätti hyvällä ajollaan. Hän ei kuitenkaan saanut taistella voitosta, koska Citroën antoi tallimääräyksen ja petasi ykkössijan Loebille. Mikko on hyvä tiimipeluri ja uskonkin, että hän on suhtautunut tallimääräykseen hyvin ammattimaisesti. Loukkaantumisen takia jouduin antamaan Sebastien Loebille tasoitusta MM-taistelussa. Se ei tuntunut mukavalta, sillä alkuvuosi on ollut niin vaikea. Vauhti on riittänyt, sillä olen johtanut kaikkia neljää kisaa, joissa olen ollut mukana. Tuloksena on kuitenkin vain voitto Ruotsista ja pari pinnaa Portugalin rallista. Edellisessä kisassani Portugalissa olleiden vaikeuksien jälkeen ajattelin, että sitä huonommin ei tällä kaudella voi enää mennä. Loukkaantumisen myötä putosin kuitenkin vielä syvemmälle. Loeb voitti nyt Argentiinassa, joten mahdollisuuteni MM-titteliin pienenivät entisestään. Jatkan taistelua niin kauan, kun mestaruuden saavuttaminen on mahdollista. Kausi jatkuu Kreikassa vajaan kuukauden päästä. Käteni oli onnettomuuden jälkeen pari viikkoa kantositeessä, mutta nyt saan liikuttaa sitä jo vapaasti. Kuntoutus on sujunut hyvin, ja olen lähes varma, että pystyn kilpailemaan siellä. Toivon, että vauhtini on tallella ja yllän siellä kärkitaistoon. Nyt tuntuu, että motivaationi on kovempi kuin koskaan aiemmin.

Jari-Matti Latvalan kolumnit julkaistaan Ilta-Sanomissa heti tuoreeltaan jokaisen MM-rallin jälkeen.