Slikseillä läpi lumen, vesisateen ja jään

Lähes jatkuva vesisade, paikoin jäiset ja lumiset tiet tekivät tämän vuoden Monte Carlo -rallista kilpailun, jonka moni unohtaisi mielellään. Kun säätiedot eivät aina osuneet kohdalleen renkaita valitessa, kilpailu oli pahimmillaan enemmän selviytymistaistelua kuin rallia.

Kilpailun reitti palasi 2000-luvun alun erikoiskokeille ja monin paikoin kapeammille teille, kun rallin keskuspaikka vaihtui Valencesta Sebastien Ogierin kotikulmille Gapiin.

Erikoiskokeita ajettiin 15 (383,88 km) ja koko reitille kertyi mittaa 1396,76 kilometriä. Vanhaa perinnettä mukaellen kisa päättyi Merialpeilla Monacon lähellä illan jo pimettyä ajettuun ek-ryppääseen.

Kilpailu alkoi rankan vesisateen saattelemana. Kilpailun avauspäivänä ajettiin kahdesti ek:n rypäs: Orpierre – St Andre De Rosans, Rosans – Ste ja Montauban Sur L’Ouveze – Laborel.

– Meille sanottiin aamulla kun lähdettiin ensimmäiselle kolmen ek:n kierrokselle, että sade tulee lumena vasta noin 1·700 metrissä meren pinnasta. Siksi lähdettiin liikkeelle asvalttirenkailla, eikä ollut lumipyörää edes vararenkaana kuten aluksi suunnittelin. Ensimmäisen pätkän alussa satoi loskaa, ja noin 10 kilometrin jälkeen tuli vastaan täysi talvi, Latvala muisteli.

– En ole koskaan ajanut slikseillä lumessa. Menin niin varovasti kuin ikinä osasin. Toinen pätkä oli vain paikoin jäinen ja meni hyvin. Kolmannella oli lopussa taas kahdeksan kilometriä täyttä talvea, Latvala muisteli.

Kun aamun pikataipaleet ajettiin iltapäivällä uudestaan, Latvala vaihtoi lumirenkaisiin ja kiri 18. sijalta seitsemänneksi.

– Vauhdin eroja kuvaa se, että ajoin iltapäivällä aamun vajaan 26 kilometrin kolmospätkän viitisen minuuttia kovempaa.

Saman rengasvalintavirheen tekivät liki kaikki muutkin kärkikuljettajat. Sebastien Ogier putosi aamupäivällä 1.19 minuuttia kärjestä ja tuli yön tauolle 47,3 sekunnin erolla kärkeen. Rallia johti tauolla Bryan Bouffier Fordilla. Toisena oli, 39,5 sekunnin päässä Fordia kuskannut Robert Kubica. Sekä Bouffier että Kubica hyötyivät aamupäivällä isoista lähtönumeroistaan.

Renkaanvaihto hidasti

Toisena kilpailupäivänä ajettiin viiden ek:n rypäs: Vitrolles – Faye (kahdesti), Selonnet – Breziers, Sisteron – Thoard ja Clumanc – Lambruisse.

Vettä satoi lähes koko ajan, mikä tarkoitti, että tiellä oli seisovaa vettä ja matkalla oli paikkoja, josta vesi virtasi läpi tien. Paikoin oli myös jäisiä laikkuja ja lumisohjoa.

– Aamupäivällä oli vähän ongelmia auton balanssin kanssa, tuli tehtyä vääriä rengasvalintoja ja kärsittiin rengasrikko (ek9). Se pakotti meidän Miikan (Anttila) kanssa vaihtamaan renkaan pätkällä. Teloin renkaan mutkan jätössä, josta ristesi toinen tie. En huomannut sitä risteystä, Latvala kertasi.

Virhe pudotti Latvalan kahdeksanneksi, mutta hän nousi yön tauolle mennessä viidenneksi ajettuaan pohja-ajan etapin viimeisellä erikoiskokeella.

– Iltapäivällä sain rytmistä kiinni ja ajo alkoi kulkea.

Kubica keskeytti etapille ulosajoon ja yön tauolla Ogier johti rallia 51,1 sekunnilla ennen Boufferia ja reilulla puolellatoista minuutilla ennen Citroenin Kris Meekeä. Latvala ero kärkeen oli venähtänyt reiluun kuuteen minuuttiin.

Powerstagelta pohja-aika

Latvala lähti ralliin tavoitteenaan viides sija ja sen tuoma tukeva pistepussi, jonka kanssa kelpaisi lähteä Ruotsin ralliin. Edellisvuonna viides sija hupeni ulosajoon Col de Turinilla. Nyt hän piti huolen siitä, että rallin päätöspäivän kahdesti ajetut La Bollene Vesubie – Moulinet ja Sospel – Breil Sur Roya sujuivat ongelmitta.

Ensimmäinen ajokerta mentiin päivällä.Toinen illan pimeydessä ja kuinkas kävikään? La Bollene Vesubie –Moulinet eli col de Turini oli illalla osin umpilumessa, kärkiauto jäi kiinni, syntyi jono ja ek peruttiin.

– Nähtiin keltainen lippu kun tultiin siihen paikkaan, jos oli muita jonossa. Olisi ollut hyvä saada tieto perumisesta autoon jo aikaisemmin. Siellä oli matkalla pari paikkaa, jossa oli lunta niin paljon, ettei tiennyt mihin se auto siitä lähtee vaikka ajoi kuinka hiljaa, Latvala muisteli.

Rallin Latvala päätti Powerstagena ajetun viimeisen pikataipaleen voittoon 0,2 sekunnilla ennen Ogieria. Voitto tukevoitti Latvalan MM-pistepussia niin, että hän nousi MM-sarjan pisteissä neljänneksi, vaikka oli rallissa viides.

– Tässä on hyvä jatkaa sarjaa, Latvala tuumi.

Rallin voitti Ogier ennen Bouffieria ja Meekeä.