Latvalan vauhti ja taktiikka kohdallaan Argentiinassa

Argentiinan rallista on viime vuosina tullut nykyisen MM-sarjan Safari-ralli. Tänä vuonna kisaa edeltänyt sade syövytti pehmeän hiekan päällystämät erikoiskokeet kuopille ja kivisiksi. Kuljettajien kiusana oli myös sumua tai mutaa. Jari-Matti Latvalaa ne eivät kiusannut, hän voitti rallin ensimmäisenä suomalaisena sitten vuoden 2003. Voittonsa Latvala pohjusti vahvalla ajolla perjantaina ja lyömällä toiseksi kilpailussa ajaneen Sebastien Ogierin 18 sekunnilla perjantai-illan viimeisellä erikoiskokeella. Se vei Latvalan 17,7 sekunnin johdossa lauantaille. Lauantaina Ogier oli päästä VW-tallitoverinsa kantaan, kun Latvala pyörähti ja sammutti koneen yhdellä erikoiskokeella. Ogier kuitenkin pyörähti samalla pikataipaleella ja menetti lisää aikaa renkaan tyhjenemiseen. – Jostain syystä olin vähän hermostunut ennen tuota erikoiskoetta, ja kun ajo ei lähtenyt rennosti, tuli pikku virhe. Nousin kaasulle liian aikaisin, eivätkä pyörät olleet ihan oikeassa suunnassa, oikea pyörä tökkäsi hiekkaan ja pyörähdettiin, Latvala muisteli 5-6 sekuntia maksanutta virhettä. – Kun katsoin väliaikoja koneen sammumisen jälkeen, odotin meidän olevan 10 sekuntia jäljessä, mutta oltiinkin 2,5 sekuntia edellä Ogieria, Latvala muisteli. Sittemmin Latvala kasvatti eroa Ogieriin, varmalla ja järkevällä vauhdinpidolla. – Totesin jo nuotituksen jälkeen, että näissä olosuhteissa pitää ajaa enemmän kestävyyskilpailua kuin nopeuskilpailua. Käytännössä se tarkoitti, että olin erityisen huolellinen huonoimmilla tieosuuksilla. Hyökättiin sitten niillä osuuksilla, joilla katsottiin sen olevan mahdollista.

Anttilan nuotit napsahtivat kohdalleen

Viisi rallin 14 erikoiskokeesta voittanut Latvala jakoi auliisti kiitosta kartturilleen Miikka Anttilalle. – Miikka luki nuottia todella upeasti varsinkin noilla sumuisilla osuuksilla. Se meni ajon kanssa aivan täydellisesti yhteen, Latvala hehkutti. Kauden toinen ja uran kymmenes MM-rallin voitto tuli Latvalan mukaan likipitäen täydellisellä onnistumisella. – Kisan päättäneen Powerstagen olisin voinut ajaa paremmin. Mutta El Condor oli niin mutaisessa ja liukkaassa kunnossa, että päätin pysyä suunnitelmassa, enkä lähtenyt ajamaan riskillä kolmea lisäpistettä, Latvala sanoo.
Ogier voitti Powerstagen ennen Mikko Hirvosta ja Latvalaa, joka sai kolmannesta sijasta yhden MM-lisäpisteen. MM-sarjassa hän jatkaa toisena 24 pisteen päässä Ogierista. – Ogierin voittaminen näissä oloissa oli minulle iso asia varsinkin, kun hän ajoi täällä viime vuonna niin vahvasti, etten uskonut pystyväni voittamaan häntä.

Sarja jatkuu kesäkuussa Sardinian ja Puolan MM-ralleilla ennen heinä-elokuun taitteen Neste Rallia Jyväskylässä.