Latvala selätti asvalttirallien haasteen

Siinä se on. Jari-Matti Latvalan käden puristus Miikka Anttilan kanssa autossa Ranskan rallin jälkeen, ei ollut mikä tahansa tuuletus. Siinä juhlittiin kaksikon ensimmäistä asvalttirallin voittoa ja kuopattiin lopullisesti elokuisen Saksan rallin takaiskun karvas muisto. Se oli myös voitto, jonka eteen on tehty vuosia töitä. – Ensin piti älytä, että on olemassa karheaa, liukasta, röykkyistä ja vaikka minkälaista asvalttipintaa. Sitten on opiskeltu ajolinjoja, auton säätämistä ja kaiken viimeksi sitä kuinka ajetaan, kun asvalttipinta on loskainen ja liukas, Latvala sanoo. – Paljon olen katsellut myös Sebastien Loebin ajoa videolta. Ranskan ralli siirtyi tälle kaudelle uusitulle reitille, prosentteina liki puolet reitistä oli uutta. Perinteikkäät, Saksan rallin tapaiset viinitarhojen kiertelyt vaihtuivat metsässä puiden alle menneisiin teihin, joissa oli paikoin mutaisia ja kosteita paikkoja. Tuttuun tapaan kilpailun järjestäjät yrittävät hillitä oikomista muovitolpilla mutkissa. Niitä oli tiuhaan varsinkin kahtena ensimmäisenä kilpailupäivänä. Uutta rallissa oli myös Michelinin uusi kuivankelin rengas. – Se osoittautui testissä hyväksi hieman kosteilla ja lokaisilla osuuksilla, mutta vastaavasti kuivalla se ei ollut yhtä tarkka ajettava ja vaati säätöjen rukkaamista autossa, Latvala kertaili. Yhdeksän pohja-aikaa 18 erikoiskokeella ajanut Latvala hallitsi rallia liki alusta lähtien. Voittotaistelu jäi Latvalan ja toiseksi ajaneen Volkswagenin Andreas Mikkelsenin väliseksi, kun sensorivika vaihteistossa pudotti Sebastien Ogierin heti kilpailun alussa yli kahdeksan minuutin päähän kärjestä. – Toisen kilpailupäivän neljällä ensimmäisellä erikoiskokeella yritin kaikkeni, ja kun ero Mikkelseniin kasvoi riittäväksi, pystyin ajamaan hieman häntä tarkkaillen Latvala sanoo. Kilpailun päättäneelle neljän erikoiskokeen etapille Latvala lähti turvallisessa puolen minuutin johdossa. Saksan rallissa voitto karkasi vastaavassa tilanteessa ulosajoon, nyt Latvalan ajoi maltilla ja varmasti, vaikka tv-kommentaattorina Latvalan menoa seurannut Marcus Grönholm totesikin, että tuossa voisi ajaa kyllä hiljempaakin. – Jännitti kyllä aika lailla, mutta ajamiseen löytyi hyvä rytmi, Latvala kertasi päätösetapin vauhtiaan. Latvala on ensimmäinen suomalainen asvalttirallin voittaja sitten Tommi Mäkisen ja vuoden 1999 San Remo -rallin. Grönholm voitti Monte Carlo rallin 2006, mutta Ranskan alpeilla kilpaillaan talvisissa oloissa. Uransa 12. MM-rallin voitolla Latvala nousi 27 pisteen päähän MM-sarjaa johtavasta Ogierista, kun sarjasta ajamatta on kaksi kilpailua.