Latvala kädet rakoilla pisteille Portugalissa

Jari-Matti Latvala kaivoi ripauksen sarkasmia piristämään tilannetta Portugalin MM-rallissa, kun hänen ajokistaan rikkoutui ohjaustehostin.

– Sitä voisi kysyä mitä pahaa ja minä Miikka (Anttila) ollaan tehty, että ollaan tämä ansaittu, Latvala veisteli puolivakavissaan.

Latvalaa kismitti, kun toisessa perättäisessä kilpailussa tekniikan pettäminen vei mahdollisuuden ajaa kilpailun voitosta. Portugalissa tehostin rikkoutui ensimmäisen varsinaisen kilpailupäivän iltapäiväetapin alussa.

– Osuin samassa paikassa reikään, jossa Haydden Paddon ja Ott Tänak ajoivat ulos. Auto pomppasi siitä pikkuisen sivuun, ja pohjapanssari heilahti sen verran sopivasti, että yksi pultti meni potki. Moottori kääntyi hieman, tehostajan putki katkesi ja öljyt tulivat mäkeen. Samalla katkesi laturin hihna. Se saatiin vaihdettua, mutta katkenneelle putkelle ei voinut mitään, kun moottori oli sen verran kääntynyt, Latvala kertaili.

Kun jäljellä oli neljä erikoiskoetta ennen huoltoa, Latvala putosi iltaan mennessä yhdeksänneksi ja 3.50 minuutin päähän kärjestä. Seuraavana päivänä Latvala teippasi edellispäivänä rakoille menneet kädet ja keskittyi ottamaan sen mitä kilpailusta oli saatavilla. Hän nousi kolmannen kilpailupäivän aikana kuudenneksi ja oli vielä kisan päätöspäivänä hilkulla nousta viidenneksi rallin huipentaneella Fafen
Powerstagella. Latvala satsasi kaiken Fafelle ja nappasi kakkossijan ja sen tuomat
bonuspisteet.

– Se meni todella hyvin. Sinne jäi vain yksi tai kaksi ihan pientä virhettä, Latvala sanoi hävittyään erikoiskokeen voiton täpärästi Sebastien Ogierille 1,2 sekunnilla.
Viidentenä ollut Eric Camilli oli 31,9 sekuntia Latvalan edellä lähtiessään Fafen erikoiskokeelle. Maalissa ero ranskalaisen hyväksi oli vain 5,3 sekuntia, kun tämä pyörähti ja joutui vekslailemaan, kun ei saanut käsijarrukäännöstä onnistumaan.

– Tuli sentään MM-pisteitä. Vasta toista kertaa kertaa tänä vuonna, mutta se vei pois paineita. Tästä on hyvä lähteä Sardinian ralliin, Latvala summasi kilpailua.

Meeke voittoon, tuttu reitti

Kisan voitti Kris Meeke, joka oli koko kisan ajan lähtöjärjestyksessä 14. ja hyödynsi edellä menneiden irtosorasta puhdistamat tiet. Andreas Mikkelsen nousi toiseksi, kun Ogieria hidastivat kisan päätöspäivänä kaksi rengasrikkoa. Ogier oli lopulta kolmas. Portugalin rallin 19 erikoiskokeen reitti oli kutakuinkin sama kuin vuotta
aiemmin. Suurin uudistus oli perjantaiksi Porton keskustaan rakennettu 1,85 kilometrin yleisö-ek. Kisan keskuspaikkana oli Matosinhos Porton pohjoispuolella.
Kaikkiaan 19 ek:n ja 368 ek-kilometrin reitti oli perjantaina osin kostea rallia edeltäneen sateen jäljiltä, mutta muuten koko lailla kuiva.