Puolan ralli ajettiin viime vuoden tapaan Mikolajkista käsin tutuissa maisemissa. Noin kolmasosa reitistä oli viime vuoteen nähden uudistunut. Sunnuntain sateen kanssa uudistus teki sen mitä järjestäjät toivovat, eli pudotti voittajan keskinopeuden 116,5 kilometriin tunnissa. Vuosi sitten Sebastien Ogierin keskinopeus oli hulppeat 121,41 km/t.

Kolmas perättäinen viides sija ei ollut sitä mitä Jari-Matti Latvala Puolasta tavoitteli, mutta vaikean alun jälkeen se maistui onnistumiselta varsinkin, kun hän löysi hyvän vauhdin rallin päätöspäivän neljän erikoiskokeen sateiselle etapille.

– En muista, että olisin ihan hetkeen ajanut tuollaisissa oloissa. Kun pätkiä ajettiin toista kertaa, urissa oli todella paljon mutaa ja liejua. Se oli välillä kuin olisi Dakar-rallia ajanut, Latvala kertasi kisan päätöspäivää.

Latvala ajoi rallin kahdella viimeisellä erikoiskokeella tiukan taistelun VW-tallitoveriaan Sebastien Ogieria vastaan. Ogier oli kuudentena ja nousi vain 2,4 sekunnin päähän Latvalasta ennen kahta viimeistä erikoiskoetta.

– Ennen toiseksi viimeistä erikoiskoetta sade koveni. Sanoin itselleni, että nyt ei saa hyytyä. Tiesin, että Ogier hyökkää siellä, Latvala muisteli.

Latvala ajoi tuolle reilun 20 kilometrin Baranowon erikoiskokeelle liki viiden sekunnin pohjat ennen Ogieria. Hän piti ranskalaisen yleiskilpailussa takanaan, vaikka hävisi tälle kisan päättäneellä Powerstage-erikoiskokeella 0,7 sekuntia.

– Yritin mennä Powerilla samalla rytmillä kuin edellisellä erikoiskokeella, mutta ajo karkasi paikoin ja siellä ne erot tulivat. Olisi ehkä pitänyt pystyä ajamaan sen pätkän alku vielä reippaammin, Latvala tuumi.

Ogier takana pohja-ajoissa

Latvala ajoi Puolassa kaksi pohja-aikaa, ja on ranskalaisen edellä uran kaikkien ek-voittojen tilastossa lukemin 453-442. Kaksikko on tilastossa sijoilla 12 ja 13.

Kilpailun kahtena ensimmäisenä päivänä Latvala ei löytänyt sellaista aggressiivista vauhtia ja tuntumaa kuin supernopeat soratiet olisivat vaatineet.

– Olin ehkä liian väsynyt kaikista pr-hommista kisan alussa. En jaksanut pistää ajoon aivan parastani, Latvala totesi.

VW:n Andreas Mikkelsen ajoi kilpailusta uransa toisen MM-rallin voiton. Edellisen tapaan se tuli, kun kärkimies ajautui vaikeuksiin. Nyt Viron Ott Tänak menetti otteen uransa ensimmäiseen voittoon kisan päätöspäivän rengasrikkoon, ja oli toinen. Edellisen voittonsa Mikkelsen sai viime syksyn Katalonian MM-rallissa, kun Ogier teki ajovirheen rallin viimeisellä erikoiskokeella.