Ajo ja rengasvalinnat kohdallaan Ranskan alppiteillä

Ranskan alppitiet Gapin ympäristössä, ja Merialppien asvalttikiharat Monacon lähellä tarjosivat perinteikkään haasteen Monte Carlo -rallissa. Oli kuivaa asvalttia, lumista tietä, niljakkaitta jäisiä osuuksilla ja paikoin vettä. Ja tietysti näitä kaikkia parhaimmillaan samalla erikoiskokeella.
Jari-Matti Latvala ei ole Monten erikoiskokeilla aiemmin viihtynyt, mutta nyt heltisi toinen sija viisaalla vauhdinpidolla ja varman päälle -rengasvalinnoilla.
– Nyt tiedän kuinka tässä kilpailussa pitää ajaa. Olen joskus aiemmin yrittänyt aivan liian kovaa jäisillä osuuksilla, ja viime vuonna taas ajoin liian hiljaa, Latvala kertaili.
– Tässä tuli uusiakin kokemuksia. Ajoin esimerkiksi ensimmäistä kertaa slikseillä jäisillä teillä. Tähän asti olen valinnut lumirenkaan, kun on ollut jäisiä osuuksia. Kakkossija rallin voittoon ajaneen Sebastien Ogierin vanavedessä alkoi häämöttää jo melko varhain, kun erot kärjessä virahtivat heti alkumatkasta. Näin siksi, että VW-tallin kärkihaastajista Citroenin Sebastien Loeb ja Kris Meeke putosivat ajovirheiden takia kärkitaistelusta. Latvalan mukaan vauhdin löysäämiseen ei ollut varaa varsinkin, kun uusien sääntöjen mukaan muiden väliaikoja ei enää saa autoon. Latvala oli kolmas petollisen jäisillä teillä torstaina ajetun kahden erikoiskokeen jälkeen ja kimmahti toiseksi perjantai-iltana, kun Loeb putosi ulosajossa minuuttien päähän kärkitaistelusta.

Jarrumurheita Turinilla


Lauantaina Latvala lähti pitämään asemiaan, mutta heti aamulla vaikeat olot olivat vaatia veroa.
– Kaksi kilometriä ensimmäisen erikoiskokeen lähdöstä auton perä karkasi luistoon, kun tien pinnalla oli hiekkaa. Olisin voinut mennä heti kaasulle ja koettaa korjata, mutta kun siinä oli tulossa silta vastaan, pelkäsin sitä, ja käänsin auton pellolle. Ajettiin siellä lenkki ja tultiin takaisin tielle, Latvala muisteli. – Kaikkiaan yritin tulla kovempaa aina, kun oli selkeitä kuivia tai jäisiä osuuksia, ja hiljempaa, kun tien pinta oli liukasta mustapintaista asvalttia tai muuta epämääräistä, kuten lunta. Sunnuntaina Latvala selvitti ilman takaiskuja, vaikka Col de Turini paljasti ongelman auton jarruissa.
– Jarruissa näyttää olevan sellainen ongelma, että jarrulevyt ikään kuin lasittuivat ja niistä katoaa kitka tietyissä paikoissa. Esimerkiksi kun kiivettiin Turinin pätkää ylöspäin ja siellä tuli lunta vastaan. Lauantaina Sisteronen lumisella osuudella oli sama tilanne, Latvala sanoo. VW-tallissa juhlittiin kolmoisvoittoa, kun Andreas Mikkelsen oli Ogierin ja Latvalan jälkeen kolmas.