Latvalan ajo kulki, mutta tekniikka oikutteli

Vaihdelaatikkovika ja lopulta polttoaineensyöttöön iskenyt ongelma jättivät Jari-Matti Latvalan ilman pisteitä Argentiinan MM-rallissa. Kisa jäi kesken viimeistä edelliselle erikoiskokeelle. Ralli ajettiin talven sateiden paikoin rajusti syövyttämällä reitillä Carlos Pazin ympäristössä.

– Kone lakkasi käymästä siirtymällä ennen erikoiskoetta. En tahtonut saada sitä millään uudelleen käyntiin, mutta onnistuin lopulta ja ajoin sen kovalla kaasulla pätkän lähtöön, Latvala muistelee.

Tuossa vaiheessa oli jo selvinnyt, että ongelma on polttoaineensyötössä. Kone kävi vain kolmella pytyllä. Talli varoitteli, ettei Latvala ehkä pääse erikoiskokeen maaliin, mutta hän päätti yrittää.

– Kun kone kävi vaan kolmella pytyllä, polttoaineen kulutus oli niin kova, että bensa loppui kesken erikoiskokeen, Latvala kertaili.

Sama vika keskeytti Latvalan VW-tallitoverin Sebastien Ogierien kilpailun avauspäivänä, mutta päinvastoin kuin Latvalalla, Ogierilla oli aikaa palata kisaan ralli 2 – säännön avulla ja nousta vielä Powerstagen voittajaksi.

Latvala taisteli perjantaina tiukasti Citroenin Kris Meeken kanssa rallin kärkipaikasta kunnes vaihdelaatikko petti.

– Vaihdelaatikko petti ihan kunnolla, kuoretkin halkesivat ja autosta tuli kaksivetoinen. Pultit vain petti kovan rasituksen seurauksena, Latvala muisteli liki minuutin maksanutta murhetta.

Lauantaina kolmanneksi pudonneen Latvalan piti haastaa Mads Östberg taistelussa toisesta sijasta. Se kävi mahdottomaksi, kun yksi erikoiskoe etapin neljästä peruttiin Hayden Paddonin ulosajon takia ja yksi pikataival meni piloille oman ajovirheen takia.

Rallin päätöspäivän kahden erikoiskokeen etapille Latvala lähti kolmantena ennen kuin ongelmat pysäyttivät auton.

– Auton ajettavuus oli nyt ainakin hyvä. Se on positiivista. Kahdessa edellisessä rallissa oli peräpään pidon kanssa ongelmia, Latvala tuumi.

Meeke palautti britit voittokantaan

Ogier nousi rallissa 17:nneksi. Hän voitti rallin päättäneen Powerstage -erikoiskokeen, ja otti kolme pistettä, joten eroa yhdeksäntenä sarjassa olevaan Latvalaan on 65 pistettä. Latvala ajoi Argentiinassa yhden pohja-ajan.

Pohjoisirlantilaisesta Meekestä tuli Argentiinassa ensimmäinen brittivoittaja MM-sarjassa 13 vuoteen ja kun Östberg oli toinen Citroenilla, Citroen nappasi näin ensimmäisen kaksoisvoittonsa sitten vuoden 2012 Neste Rallin. Jari Ketomaa oli WRC2-sarjassa kolmas. Voittoon ajoi qatarilainen Abdulaziz Al-Kuwari.