Latvala valloitti uudistuneen Portugalin rallin

Jari-Matti Latvalan epäonnisten MM-rallien sarja katkesi komeaan taisteluvoittoon Portugalin rallissa. Latvala piti kilpailun päätöspäivän kolmen erikoiskokeen taistelussa MM-sarjaa johtavan Sebastien Ogierin takanaan.

– Sunnuntaina ajettiin käytännössä vain kaksi erikoiskoetta. Fafe heti kärkeen, sitten pidempi yli 30 kilometrin Vieira Di Minho ja Powerstagena Fafe uudelleen. Keskityin aivan täysillä siihen pitkään pätkään, Latvala totesi.

Näin siksi, että Fafe on ajettu viime vuosina monta kertaa sprinttikisana ennen rallia, Ogierilla oli siitä enemmän ja tuoreempaa kokemusta.

– Fafe ei olisi ollut oikea paikka yrittää haastaa häntä, joten piti yrittää onnistua pitkällä pätkällä, Latvala totesi.

Latvalalle voitto oli uran kolmastoista MM-sarjassa, mutta ensimmäinen Portugalissa. Vuosien mittaan Portugalissa ajetut kilpailut ovat olleet Latvalalle yksiä MM-sarjan tikkuisimmista.

– Nyt voitto maistui tavallista paremmalta, sillä kilpailureitti vaihtui kokonaan ja kilpailun keskuspaikka muutti Algarvesta pohjoiseen Porton lähistölle, Latvala sanoo.

– Uudet tiet sopivat minulle paremmin kuin etelän reitillä. Ei ole niin paljon pimeitä hyppyjä, ja tiet ovat pehmeämpiä, kun soraa on enemmän. Reitti oli kuin sekoitus Sardiniaa ja Argentiinaa.

Lähtöpaikasta kaikki irti

Kilpailussa Latvala pääsi hyödyntämään kahtena ensimmäisenä kilpailupäivänä erinomaista lähtöpaikkaa yhdeksäntenä autona. Ensimmäisen varsinaisen ajopäivän kuuden erikoiskokeen etapilta metsäpalo perui yhden pätkän, ja Latvala tuli yön tauolle 11,1 sekunnin johdossa ennen Citroenin Kris Meekeä.

Kisapäivän Latvala aloitti tunnustellen, mutta voitti sitten kaksi erikoiskoetta.

– Ensimmäisen erikoiskokeen ajoin varovaisesti. Toisella hyökkäsin, mutta tein virheitä. Päivän kolmannesta erikoiskokeesta lähtien ajo kulki puhtaasti, Latvala muisteli.

Toisen varsinaisen kilpailupäivän kuuden ek:n aikana Ogier sai pehmeämmän renkaan kestämään rajun hyökkäyksen ja ranskalainen nousi toiseksi 9,5 sekunnin päähän Latvalasta.

– Aamupäivällä ajoin yhden risteytyksen pitkäksi. Siinä meni muutama sekuntia. Samoin kävi, kun ohitin keskeyttäneen Thierry Neuvillen. Ogieriin nähden pelasin renkaiden kanssa varman päälle ja säästin pehmeitä. En tosin olisi saanut niitä kestämäänkään, jos olisi ajanut niillä kuin Ogier, Latvala kertaili.

Sunnuntain ensimmäisellä ek:lla Ogier nipisti eron Latvalaan 7,8 sekuntiin, mutta toisella Latvala palautti sen pohja-ajalla 10,4 sekuntiin. Se käytännössä ratkaisi rallin. Ogier vei Powerstagen ja Latvala oli toinen, mutta rallin voittaja 8,2 sekunnilla Ogieria.