Latvala nosti Mäkisen tallin voittajien joukkoon

 
Jari-Matti Latvalan ja Toyota-tiimin ilo oli käsin kosketeltava, kun Latvala karautti WRC Yariksen Ruotsin rallin päätteeksi maalikorokkeelle. Voitto tallin ja auton uran toisessa MM-rallissa oli enemmän kuin kukaan odotti. Latvalalle uran neljännen Ruotsin rallin voiton pohjusti virheetön ajo.
– Sain Tommilta hyvät ohjeet sunnuntaille. Hän käski keskittyä vain ajamiseen. Niin myös tein, Latvala summasi kisan päätöspäivää.
Latvala oli jo valmistautunut lähtemään Ruotsin rallin viimeisen kilpailupäivän erikoiskokeille toisena, mutta Thierry Neuvillen törmäys betoniporsaaseen lauantain viimeisellä erikoiskokeella nosti suomalaisen kärkeen. Voittoa Neuvillen lipsahdus ei Latvalalle ratkaissut. Fordia kuskanneet Ott Tänak ja Sebastien Ogier lähtivät kisan liki 60 ek-kilometrin päätösetapille 3,8 ja 16,6 sekuntia Latvalasta. Sunnuntain taistelussa Tänakia ja Ogieria vastaan Latvalan apuna oli jäisenä pysynyt tien pinta, se sopi Latvalan pirtaan. Tänak ja Ogier olivat maalissa toinen ja kolmas 29,2 ja 59,5 sekunnin erolla Latvalasta.
– Lauantaina minulla oli vaikeuksia saada auto kääntymään kunnolla hiekkapohjaisessa urassa, jonka reunoilla oli lunta. Minulla on sen verran aggressiivinen ajotyyli, ettei se sovi tuollaisiin oloihin. Se turhautti, Latvala sanoi.

”Nopein erikoiskoe, jonka olen ajanut”

Latvala huipensi kilpailun viiden MM-bonuspisteen pohja-aikaan Torsbyn Powerstage-erikoiskokeella. Hän olisi voinut höllätä ja varmistella voittoa, kun eroa Tänakiin oli 20 sekuntia, mutta ajoikin pohja-ajan.
– Ensimmäiset kaksi kilometriä ajo oli hakemista. Sitten se lähti kulkemaan, Latvala muisteli.
Kaikkiaan Latvala ajoi kilpailussa kuusi pohja-aikaa. Kilpailun ensimmäisen varsinaisen kilpailupäivän Latvala ajoi tasatahtiin Hyundain Thierry Neuvillen kanssa, kunnes taipui etapin viimeistä edellisellä erikoiskokeella. Yön tauolle Latvala tuli toisena 28,1 sekuntia Neuvillestä.
– En todellakaan uskonut, että pystyisin ajamaan näin hyvin. Varsinkin aamupäivällä kulki hienosti, kun tiet olivat jäässä ja pito oli kova, Latvala kertaili.
Ruotsin ralliin erikoisuuksiin kuului tänä vuonna Knon 31,6 kilometrin erikoiskoe, jolle kärki ajoi keskinopeudeksi hulppeat 137 km/h.
– Nopein erikoiskoe, jonka minä olen MM-rallissa ajanut, Latvala tuumi.