Ruotsin ralli koetteli, mutta sorasäädöt löytyivät

Vuosi sitten Jari-Matti Latvalalla napsahti kaikki kohdalleen Ruotsin rallissa. Tänä vuonna ongelmat auton ajettavuuden kanssa ja ulosajo perjantaina tekivät kilpailusta koettelevan. Maalissa hän oli kahdestoista, kun Sebastien Ogier päästeli voittoon. Latvalan ongelmien taustalla oli kesken jäänyt auton testaaminen. Ajettavuus lumella oli hakusessa.

– Tämä on viime vuoden autoon nähden 50-prosenttisesti uusi. Ne asiat, jotka toimivat hyvin viime vuoden autossa, eivät välttämättä toimi tässä, Latvala setvi testien haastetta.
– Kisan aikana kävi ilmi, että tein esimerkiksi perästä aivan liian jäykän ja olin muutenkin vähän hukassa auton säätöjen kanssa. Onneksi sain rallin päätöspäivänä säädöt kutakuinkin kohdalleen. Silloin auto tuntui ensi kertaa hyvälle näissä oloissa, Latvala kertasi.
Ruotsin rallin reitistä kolmannes uudistui viime vuoteen nähden. Eniten uutta oli perjantaisella Norjan visiitillä, muuten mentiin nopeilla ja tutuilla Värmlandin teillä.
Latvala avasi kilpailun aavistuksen epävarmasti. Mutta oli nousemassa rallin johtoon Sebastien Ogierin puoli minuuttia maksaneen ulosajon turvin Torsbyn pikataipaleella, kun ajokki lipesi tien poskeen muutama sata metriä maalista. Tappiota kärkeen kertyi yli kahdeksan minuuttia.

– Tulin mutkaan pikkuisen liian lujaa. Uskoin, että siinä olisi parempi pito, mutta ei ollut. Perä lähti irti, sitten se imaisi keulan hankeen. Monta kertaa tuollaisessa ei käy kuinkaan, nyt jäätiin jumiin, Latvala harmitteli.

1,6 sekuntia MM-pisteestä

Lauantaina Latvala käytti testaamiseen, mutta ei löytänyt sellaista ajettavuutta mitä halusi. Siitä kieli kisan toinen lipsahdus hankeen, jossa tosin ei aikaa paljon hukkunut.

– Kokeiltiin muuttaa auton painopistettä, tehtiin myös töitä vakaajien ja muiden asioiden kanssa, mutta ei se oikein toiminut. Vasta sunnuntaina auton säädöt loksahtivat paikalleen ja Latvala ajoi kisan kolmannen pohja-aikansa. Rallin päättäneellä Vårmullsåsenin Powerstagella hän päästeli kärkiautona, mutta jäi silti vain 1,6 sekuntia kolmannesta sijasta ja yhdestä MM-pisteestä.
– Tien pinta meni toisella ajokerralla niin liukkaaksi kärkipään lähtöpaikalla, ettei tuon parempaan pystynyt, Latvala totesi powerstagesta.

– Nyt voi kuitenkin sanoa, että perusasiat ovat autossa kunnossa kevään sorakisakisoihin.

Ruotsin rallin voitti Latvalan Volkswagen-tallitoveri Sebastien Ogier 6,4 sekunnilla ennen Hyundain Thierry Neuvilleä. Latvalan ohella VW-tallin epäonnen soturi oli Andreas Mikkelsen, joka johti kilpailua vielä ennen viimeistä erikoiskoetta, mutta putosi kolmanneksi käytyään Vårmullsåsenillä hangessa. Latvala vetäytyi kuitenkin kilpailusta viimeisen erikoiskokeen jälkeen, jotta voi uusia osia tuleviin kilpailuihin. Hän oli pisteiden ulkopuolella, joten tämä oli parempi ratkaisu tulevia kisoja ajatellen.