Tiimipeliä

Australian MM-rallin voitto oli jo minun hyppysissäni. Johdin kisaa 20 sekunnilla, kun kolme erikoiskoetta oli ajamatta. Mutta tällä kertaa tiimi halusi, että hiljennän vauhtiani ja Hirvosen Mikko nousee edelleni. Mikko taistelee vielä kuljettajien mestaruudesta, mutta minun mahdollisuuteni ovat jo menneet. Sen takia jouduin kartanlukijani kanssa uhraamaan voiton ja antamaan sen Mikolle. Tallin kannalta kaksoisvoiton tuoma pistemäärä on tietenkin sama riippumatta siitä, missä järjestyksessä me tulimme maaliin. Ymmärsin tilanteen hyvin: nyt piti työskennellä tiiminä. Vaikka eihän kisassa ole koskaan mukava hiljentää vauhtia. Minulle kisan tärkein anti oli se, että tiedän, että olisin pystynyt voittamaan. Ajamiseni sujui niin hyvin, että olisin pystynyt pitämään pojat takanani. Se jätti minulle kuitenkin hyvän fiiliksen kilpailusta. Myös työskentely tiiminä sujui fiksusti. Hirvosen Mikko kiitteli minua kisan jälkeen ja sanoi, että hän olisi vastaavantyyppisessä tilanteessa auttanut puolestaan minua. Citroën-kuljettajien Sebastien Loebin ja Sebastien Ogierin osalta Australian MM-ralli meni pieleen jo perjantaina. Loeb oli kisan johdossa, kun hän ajoi ulos perjantain toisella erikoiskokeella. Myös Ogier oli keulapaikalla, kun hän ajoi pihalle paria pätkää myöhemmin. Minäkin olin vaikeuksissa siinä kohdassa, jossa Ogierin ulosajo tapahtui. Olin aivan hilkulla osua isoon puuhun vasemmalla kääntyvässä mutkassa, jossa oli mutaa. Perjantaina olosuhteet olivat muutenkin järkyttävän vaikeat. Australiassa on yleensä lämpimiä kelejä, mutta nyt satoi vettä ja savipohjainen maa muuttui mudaksi. Ja ajaminen nyt käytössä olleilla renkailla mudassa oli välillä todella hurjaa. Seuraavaksi ajettava Ranskan MM-ralli on Mikko Hirvosen mestaruustaistelun kannalta erittäin tärkeä. Mikko tarvitsee siitä kisasta hyvän tuloksen. Sen jälkeen kaksi viimeistä MM-rallia Espanjassa ja Walesissa ovat sellaisia, jotka hänen pitää pystyä voittamaan yltääkseen mestaruuteen. Ranskan kisa on perinteisesti ollut sitikkojen valtakuntaa, eikä pärjääminen siellä ole helppoa. Mutta ikinä ei voi etukäteen tietää, mitä kisassa tapahtuu. Se nähtiin täällä Australiassakin, kun molemmat Citroën-kuskit ajoivat ulos. Loeb johtaa MM-sarjaa 15 pisteellä, mutta uskon, että Mikollakin on vielä mahdollisuutensa. Hänen mahdollisuuksiaan parantaa se, että Citroën-tallin sisällä on kuohuntaa ja kuskien välillä on tiukka kilpailutilanne. Se asia aiheuttaa heidän leirissään paineita. Uskon, että mestaruustaiston voittaa se, joka pystyy ajamaan kauden viimeisissä kisoissa virheettömästi. Minäkin aion vielä sekoittaa mestaruustaistoa omalta osaltani, sillä tavoitteeni on taistella kärkisijoista jäljellä olevissa kisoissa. Toivon, että pystyn ottamaan vielä voiton tällä kaudella. Kolmessa rallissa se on tällä kaudella ollut todella lähellä.

Jari-Matti Latvalan kolumnit julkaistaan Ilta-Sanomissa heti tuoreeltaan jokaisen MM-rallin jälkeen.