Mestaruustaistoa ja tallipuheita

Sebastien Loeb joutui pettymään kotikisassaan. Hän keskeytti Ranskan MM-rallin mekaanisen vian takia, ja se oli todella yllättävää. Citroënin auto on ollut Loebin uran aikana niin luotettava, että sitä on vaikea ymmärtää. Mutta nyt vika iski. Loebin keskeytyksen takia tilanne MM-sarjan kärjessä muuttui todella mielenkiintoiseksi. Loeb ja Mikko Hirvonen ovat keulilla tasapistein ja Sebastien Ogierkin on vain kolmen pinnan päässä. Hirvonen ei ollut täällä Ranskassa parhaimmillaan, mutta sai hyvän pistesaaliin, kun hänen edelleen ehtinyt Petter Solberg hylättiin auton alipainon takia. Toivon tietysti, että Hirvonen pystyisi viemään mestaruuden. Jäljellä olevat kisat – Katalonia ja Wales – sopivat mielestäni Hirvoselle ja hyvillä suorituksilla hänellä on mainiot saumat mestaruuteen. Loeb on silti edelleen suurin suosikki. Loeb on epäonnistunut kahdessa viime kisassa, ja se lisää paineita. Hirvosella on noista kisoista voitto ja kolmossija taskussaan. Uskon, että Citroën-talli ei anna Sebastien Ogierin taistella mestaruudesta Loebiä vastaan. Ogier voi nousta mestariksi todennäköisesti vain siinä tapauksessa, että Loeb ajautuu vaikeuksiin jäljellä olevissa kisoissa. Viikonloppuna spekuloitiin mahdollisista tallipaikkavaihdoksista huipputalleissa. Hirvosen spekuloitiin siirtyvän ensi kaudeksi Fordilta Citroënille Loebin tallikaveriksi ja Sebastien Ogierin siirtyvän toiseen suuntaan. Hirvonen on työskennellyt Fordilla vuosikaudet ja tuntee tallin niin hyvin, että sitikalle siirtyminen ei olisi helppoa. Työskenteleminen ranskalaistiimissä olisi erilaista, ja ensin pitäisi oppia tuntemaan tallin ihmiset. Uhkana on myös se, että Citroënilla pitäisi suostua kakkoskuskin rooliin. Siirrossa voisi olla Hirvosen kannalta hyvätkin puolensa. Ensinnäkin vaihtelu voi virkistää ja Citroënille mennessään kuljettaja tietää, että auto tulee olemaan satavarmasti kilpailukykyinen ja luotettava. Jos Hirvonen pystyisi ajamaan hyvin, ja Loebille puolestaan tulisi ongelmia, niin sitten Mikollakin olisi mahdollisuuksia taistella mestaruudesta. Tämän kauden aikana Loebin ja Ogierin välillä on ollut pientä riitaisuutta. Uskon, että se johtuu heidän henkilökemioistaan. Jos Ogier siirtyisi Fordille, niin uskon, että hän haluaisi edelleen ennemminkin päihittää Loebin kuin olla hankala omalle tiimilleen. Minulla on ollut Ogierin kanssa hyvät välit ja uskon, että pystyisin työskentelemään hänen kanssaan. Voisin edelleen jatkaa mielelläni myös Hirvosen tallikaverina. Nämä kuviot varmaankin käyvät selviksi seuraavan kuukauden aikana. Minulle jäi Ranskan kisasta hyvä fiilis. Voitin ensi kertaa urallani kisan päättäneen Power Stagen ja sain siitä kolme MM-pistettä. Erityiseksi tuon voiton teki se, että ykkössija tuli asvaltilla. Ajamiseni oli nyt asvaltilla parempaa ja siinä oli erilaista menemisen meininkiä kuin koskaan aiemmin. Suoritukseni oli silti hieman epätasainen. Minulle sattui pieni ulosajo perjantaina ja kisan päätöspäivänäkin tein ajovirheen.

Jari-Matti Latvalan kolumnit julkaistaan Ilta-Sanomissa heti tuoreeltaan jokaisen MM-rallin jälkeen.