Kaksi rengasrikkoa ja kolmossija

Meksikon MM-rallin lopputulokseen olen tyytyväinen, tulihan tililleni jo kauden toinen palkintopallisija. On harvinaista, että MM-rallissa yltää kolmanneksi kahden rengasrikon jälkeen. Ja erityisen harvinaista se on siksi, että jouduin kerran vaihtamaan renkaan keskellä erikoiskoetta. Renkaan rikkoutumisesta kesken erikoiskoetta tulee inhottava tunne. Silloin miettii, miten paljon siinä menettää aikaa, kun joutuu pysähtymään sitä vaihtamaan. Siksi monesti tekee mieli yrittää ajaa rikkoutuneella renkaalla mahdollisimman pitkälle. Täällä Meksikossa toinen rengasrikoistani tuli erikoiskokeen alkupuolella ja kun rengas vielä alkoi repeytyä, niin oli pakko pysähtyä.
Rengasta vaihtaessa yritimme kartturini Miikka Anttilan kanssa toimia mahdollisimman tehokkaasti. Olimme harjoitelleetkin renkaanvaihtoa täällä ennen kisan alkua. Kisassa vaihto sujui kohtuullisen hyvin, meillä kului siihen hieman yli kaksi minuuttia. Emme tallin kanssa löytäneet rengasrikkoihin selvää syytä. Täällä on useassa paikassa betonisia alustoja, joista vesi pääsee virtaamaan tien yli. Epäilemme, että renkaat rikkoutuivat, kun ajoimme noista rytkyistä yli. Tänä vuonna käyttöön otetut Michelinin renkaat eivät ole yhtä vahvoja kuin aiempina vuosina käytetyt Pirellit, ne eivät kestä yhtä kovia iskuja. Meksikon kisassa oli erityistä se, että Citroënin Sebastien Loeb ja Sebastien Ogier saivat ajaa toisiaan vastaan kilpaa ollessaan kärkisijoilla. Joku epäili, että talli jäädyttäisi kuljettajien välisen tilanteen, mutta niin ei käynyt.
Loeb ja Ogier ajoivat voitosta kisaa tosissaan, ja tiedän itsekin, että sellaisessa tilanteessa virheiden mahdollisuus kasvaa. Ogier halusi voittaa, ja luulen, että se aiheutti hänen ulosajonsa. Pahimmista kilpailijoistani tallikaverini Mikko Hirvonen ajoi täällä todella tasaisesti ja otti kakkossijan. Loeb sen sijaan meni välillä todella kovaa ja voitti 50 sekunnin aikasakostaan huolimatta. Citroën-kuljettajat menivät kisan alussa meiltä karkuun. Lauantaina sain parannettua omaa ajamistani ja sen jälkeen pystyin ajamaan samanlaisia erikoiskoeaikoja kuin he. Moottoripuolella taistelu on meidän ja Citroënin kesken tasaista, mutta jousitusta meidän pitää kehittää testeissä. Olen saanut kaudelle mainion alun. Viime vuonna olin Ruotsissa kolmas ja Meksikossa viides, nyt tilillä on kaksi kolmossijaa. Lisäksi pisteet ovat menneet kärkikuskien osalta hieman ristiin ja sen ansiosta asemani on MM-sarjassa kohtuullisen hyvä. Myös tallipisteissä olemme hyvissä asetelmissa.
Ennen Meksikoon tuloa minua jännitti, sillä tämä oli ensimmäinen sorakisa tällä uudella autolla. Olin lisäksi kaksissa edellisissä testeissä kaatanut autoni ulosajoissa. Auton kaataminen ei todellakaan paranna ajofiilistä, mutta tämä kisa toi taas itseluottamusta. Nyt on paljon helpompi lähteä Portugaliin hakemaan taas palkintopallisijaa.

Jari-Matti Latvalan kolumnit julkaistaan Ilta-Sanomissa heti tuoreeltaanjokaisen MM-rallin jälkeen.