Ohituksia erikoiskokeella

Portugalin rallista jäi päällimmäisenä mieleen kaksi asiaa: automme nopeus ja ohitukset erikoiskokeella. Olisin vauhdin puolesta pystynyt taistelemaan voitosta, mutta tällä kertaa tekniset ongelmat pilasivat kisaani sen verran, että Citroënin Sebastien Ogier ja Sebastien Loeb ehtivät edelleni. Autostani meni lauantai-iltapäivällä takaa vetoakseli rikki, ja sen jälkeen auto veti vain kolmella pyörällä. Kun korjasimme autoa, niin emme huomanneet, että yksi rengaskin oli tyhjentymässä. Lähdimme seuraavalle erikoiskokeelle rikkoutuneella renkaalla, ja kun se tyhjeni kokonaan, niin jouduimme vaihtamaan sen. Renkaanvaihto johti huimaan tilanteeseen. Hirvosen Mikko ohitti meidät, kun olimme pysähtyneenä. Hänen autostaan oli takajousitus rikki, joten saimme Mikon kiinni ja jouduimme ohittamaan hänet. Se tuntui kuin olisimme olleet kilpailemassa Dakar-rallissa: kaikkialla oli pölyä ja ohittelimme toisia autoja. Ralliautoilussa ohittelu on harvinaista, ja on todella harvinaista, että joku ohittaa sinut ensin ja sitten ohitat hänet vielä samalla erikoiskokeella. Mikko Hirvonenkin kärsi rengasrikon lauantaina. Hirvonen vaihtoi renkaan ja ehti takaa tulleen tulleen Sebastien Loebin eteen. Loeb joutui ajamaan tuon erikoiskokeen loppuun Mikon takana pölyn keskellä. Loeb hermostui siitä sen verran, että hän tökkäsi pätkän maalissa autonsa keulalla Mikon auton takapuskuriin. Ymmärrän, että Loebin tunteet kuumenivat. Mutta se oli hyvää käytöstä, kun hän kävi myöhemmin pyytämässä Mikolta ja hänen kartanlukijaltaan Jarmo Lehtiseltä anteeksi. Vastustajistani Sebastien Ogier ajoi tässä kisassa hienosti. Hän osoitti jo Meksikossa, että vauhti on kunnossa, mutta Portugalin rallissa hän oli erityisen vahva. Ogier voitti täällä myös viime vuonna. Portugalissa erot kasvoivat suuriksi. Hirvonen oli kisassa neljäs, mutta hän jäi voittajasta yli kuusi minuuttia. Se kertoo kisan haastavuudesta: tämä on mielestäni kaikkein vaikein soraralli. Monet pitävät Jyväskylää pahimpana, mutta suomalaiselle kuljettajalle tämä on mielestäni vielä vaikeampi. Täällä paljon kiviä sekä puita teiden reunoilla ja tiet ovat vaativia ajaa. Portugalissa tulee paljon rengasrikkoja ja teknisiä ongelmia, ja ne aiheuttavat suuria eroja tuloksiin. Olen saavuttanut tällä kaudella kolme palkintopallisijaa, mutta silti jokaisessa kisassa minulla on ollut vaikeuksia. Ensin oma ajamiseni oli vähän säätämistä, ja sitten olen kärsinyt rengasrikoista ja teknisistä ongelmista. Lopputulokset ovat olleet tyydyttäviä, mutta toivoisin, että saisin pian myös ehjiä kilpailusuorituksia. Olisi mahtavaa, jos pystyisin taistelemaan voitoista seuraavissa kisoissa. MM-sarjan pitäisi jatkua seuraavaksi Jordanian rallilla, mutta päätös kisan järjestämisestä tehdään vasta tänään. Ongelmana ei ilmeisesti ole Jordanian turvallisuus, vaan se, että tallien huoltokalusto joutuisi matkaamaan sinne levottomuuksista kärsineen Syyrian läpi. En missään nimessä haluaisi kilpailla, jos joku joutuu kisan takia riskeeraamaan henkensä. Jos tilanne näyttää levottomalta, niin sitten ei ole järkevää mennä ajamaan MM-osakilpailua sinne.

Jari-Matti Latvalan kolumnit julkaistaan Ilta-Sanomissa heti tuoreeltaan jokaisen MM-rallin jälkeen.