Lähtöpaikka tähtiroolissa, Latvala kuroi kiinni eroa Ogieriin

Lähtöpaikka nousi tähtirooliin Jyväskylän MM-rallissa. Se yksin ei ratkaissut voittoa mainiosti ajaneelle pohjois-irlantilaiselle Kris Meekelle, mutta tarjosi erittäin tukevan avun taistelussa Jari-Matti Latvalaa vastaan. Latvala ajoi kolme pohja-aikaa ja oli toinen 29,1 sekunnin erolla Meekeen. Latvala oli perjantaina ja lauantaina neljäs ja Meeke kahdeksas auto lähtöjärjestyksessä. – Lähtöpaikan merkityksen näki hyvin, kun katsoi, miten vaisusti kärjessä ollut Sebastien Ogier ajoi minuun verrattuna. Lauantaina Ouninpohjan ensimmäisellä ajokerralla, kun Meeke voitti minua 13 sekuntia, ajopaikan merkitys oli ehkä kuusi sekuntia, Latvala laski. Jyväskylän MM-ralli kilpailtiin perinteisillä Keski-Suomen kisateillä. Reittiä uudistettiin hieman viime vuoteen nähden, Lempää ja Powerstagena ajettu Oittila (ex-Mutanen) palasivat reitillä. Ralli alkoi perjantaina tutusti Keuruun-Petäjäveden suunnalla ek-viisikolla Mökkiperä, Halinen, Jukojärvi, Surkee ja Horkka. Ne ajettiin päivän mittaan kahdesti. Iltapäivällä käytiin lisäksi Äänekoskella ajamassa lyhyt Valtra ja ilta päättyi Harjulle, josta ralli torstai-iltana alkoi. Latvala tuli yön tauolle toisena 18,1 sekuntia Meekestä. Tuossa ajassa oli mukana 15 sekuntia, joka hukkui, kun Latvala teloi toisen takapyörän Jukojärvellä.

– Sellaisessa pudottavassa oikeassa takarengas osui penkkaan, se lähti vanteella ja räjähti vähän myöhemmin, mikä repi takakulman auki, Latvala kertasi kisan ainoaa virhettään. Ajoonsa Latvala ei ollut täysin tyytyväinen.

– Puristin ehkä turhan paljon ja ajo meni liian aggressiivisesti.

Ouninpohjassa ratkaisut

Latvala ennusti ennen kilpailun alkua, että Ouninpohjan ensimmäinen ajokerta lauantaina on ratkaisun paikka. Siellä tienpinnalla oli
irtosoraa, ja erikoiskoe ajettiin 33-kilometrisenä ja vastakkaiseen suuntaan kuin viime vuosina. Meeke kukisti Latvalan Ouninpohjassa 13 sekunnilla. Kaksikon ero venähti puoleen minuuttiin, jonka kiinni ajaminen oli likimain mahdotonta ilman Meeken virheitä. Vähintäänkin se olisi vaatinut Latvalalta
110-prosenttista riskinottoa. Maksimiriskillä Latvala ei arvannut ajaa, sillä Sebastien Ogier lipesi perjantaina tieltä ja menetti 16 minuuttia
ennen kuin auto saatiin työnnettyä takaisin reitille. Kun rallissa seitsemänneksi sijoittunut VW:n Andreas Mikkelsen ei ajanut voitosta, Latvala oli tallille erittäin tärkeä mies.
– Meeke ei ajanut valmistajien pisteistä, joten kakkossija toi minulle niitä täydet 25. Kun sitä piti alkaa ajatella, se toi paineita, enkä saanut itseäni syttymään 110-prosenttiseen ajoon. Sitä Meeken kanssa voitosta taisteleminen olisi vaatinut, Latvala sanoi.
Lauantaina ajettiin kahdesti etappi: Ouninpohja, Päijälä, Pihlajakoski ja Saalahti. Sunnuntaina kahdesti ajetuille Lempään ja Oittilan
erikoiskokeille Meeke lähti 41 sekunnin johdossa Latvalaa, joka nappasi Powerstagelta kolmannesta sijasta yhden pisteen.
– Se, että ero MM-sarjassa Ogieriin kutistui 19 pisteen verran oli yksi tämän kisan positiivisista asioista, uransa 21. MM-rallin kakkossijan ajanut Latvala totesi. Ogierin ja Latvalan ero hupeni 56 pisteeseen. Meeke voitti kisan kaikkien ensimmäisenä brittikuljettajana ja samalla kovimmalla keskinopeudella