MM-avaus Toyotalla meni nappiin

Kun lumisella ja jäisellä reitillä ajettu Monte Carlo –ralli päättyy kakkossijaan autolla joka debytoi MM-sarjassa, on syytä olla tyytyväinen. Sitä Jari-Matti Latvala oli, kun hän ajoi Toyotan WRC Yariksen maaliin Monacossa. 

– Varsinkin tuo viimeinen erikoiskoe slikseillä noissa jäisissä ja lumisissa oloissa oli todella raastava, mutta nyt on hieno tunne. Aivan upea juttu koko tiimille, Latvala totesi. 

Latvala nousi Monte Carlo -rallissa ensimmäisen kerran MM-rallin palkintokorokkeelle sitten viime vuoden Jyväskylän rallin. Toinen sija sivusi myös uran parasta sijoitusta MM-sarjan klassikkokilpailussa. Monte Carlo –ralli ajettiin pääosin Gapista käsin uusitulla reitillä Ranskan alpeilla. Latvalan kilpailu alkoi takkuisesti. 

– Olisi pitänyt ottaa superpehmeät renkaat pehmeiden sijaan, Latvala muisteli rallin avannutta kahden erikoiskokeen avausetappia.

Se supistui Hayden Paddonin ulosajon ja sitä seuranneen katsojan kuoleman takia yhden ek:n mittaiseksi. Toisen kilpailupäivän kuuden erikoiskokeen etapille Latvala lähti yhdeksänneltä sijalta. Kilpailupäivän reitti oli rallin lumisin, mutta sen päätteeksi Latvala oli kivunnut neljänneksi. 

– Perjantain alkoi hankalasti, kun auto ei startannut Parc Fermestä. Onneksi saimme sen työnnettyä Miikan (Anttila) kanssa sieltä ulos. Sitten soitettiin tallin auto hinaamaan meidät huoltoon, mikä on sallittua. Huollosta pääsimme ulos minuuttia ennen kuin aika täyttyi, Latvala kertaili sähkövikaa. 

– Auton moottoripuoli ei ollut aivan optimi perjantain oloissa, mutta kokonaisuutena olin tyytyväinen vauhtiini noilla pätkillä.

”Ei voi parempaa pyytää

Lauantaina Hyundain Thierry Neuvillen ulosajo ja sunnuntaina Ott Tänakin koneongelmat yhdessä Latvalan tasaisen vauhdin pidon kanssa nostivat Toyota-pilotin kilpailussa toiseksi.

– Lauantaina sammutin auton kahdesti serpossa, mutta loppu meni ongelmitta, Latvala muisteli. 

Hän lähti kisan neljän ek:n päätösetapille kolmantena, mutta nousi toiseksi heti aamun ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen Tänakin ongelmien siivittämänä. 

– Ei voi parempaa pyytää, kun tämä oli tallin ensimmäinen kisa, Latvala totesi. 

Myös uusien sääntöjen mukainen, tehokkaampi ja paremmalla downforcella varustettu ajokki istui hyvin Latvalan ajotapaan, vaikkei Toyota ollut vielä aivan parhaassa iskussa.

– Autossa on tosi hyvä moottori ja se vastaa hyvin jarruun. Se antaa hyvin palautteen, kun menee jarrulle. Hyvää on myös aerodynamiikka kovassa vauhdissa, Latvala kiitteli. 

Kilpailun voittoon ajoi M-Sportin Fordia kuskannut Sebastien Ogier. M-Sportin Ott Tänak oli kolmas.