Jarrumurhe ja väärä rengasvalinta Latvalan voiton tiellä

Toinen sija ja seitsemän pohja-aikaa mukaan lukien Powerstagen voitto jättivät Jari – Matti Latvalalle jossiteltavaa Australian rallista. Hän hävisi voiton vain 6,8 sekunnilla tallitoverilleen Sebastien Ogierilla. Ilman jarruongelmia ensimmäisellä erikoiskokeella ja tukevasti pieleen menneen sääennusteen pohjustamaa väärää rengasvalintaa toisella etapilla, Latvala olisi taistellut voitosta. Kaikkiaan 24 erikoiskokeen kilpailu ajettiin viime vuosilta tutuiksi käyneillä kovapohjaisilla nopeilla, mutta paikoin teknisillä ja karuilla sorateillä Coffs Harbourin ympäristössä noin 500 kilometriä Sydneystä pohjoiseen. – Ensimmäisellä erikoiskokeella huomasin heti ensimmäisessä jarrutuksessa, että jarrut ovat pehmeät. Polkimen liike oli pitkä. Se onneksi korjaantui, kun sain jarrut ilmattua, mutta jo ilman sitäkin ongelmaa olisi voinut ajaa voitosta, Latvala kertaili. Jarruongelman takia Latvala hävisi ensimmäisellä erikoiskokeella kärkeen reilut seitsemän sekuntia. Sittemmin hän kiri kilpailun kärkeen toisena kilpailupäivänä, joka alkoi Nambuccan vajaan 49 kilometrin kovavauhtisella maratonerikoiskokeella. Toiseksi Latvala putosi, kun Nambucca ajettiin iltapäivällä uudelleen. Latvala valitsi erikoiskokeelle pehmeät renkaat taakse ja kovat eteen, kun kuivalle tielle oikea rengastus olisi ollut neljä kovaa rengasta. Ogier otti kolme kovaa ja yhden pehmeän ja kiri rallin johtoon. Latvalaa ei isommin lohduttanut se, että osa kärkikuljettaja valitsi renkaat sateen pelossa vielä enemmän pieleen. – Se näytti siltä, että erikoiskokeella sataa. Alueella pyörii sadekuuroja, Latvala kertasi rengasvalintaansa. – Erikoiskokeella totesin heti alussa, että pehmeät takarenkaat eivät toimi niissä oloissa.

Ogier ei mene enää karkuun

Hyvällä ajolla Latvala piti kuitenkin eron rallia johtavaan Ogieriin 11,8 sekunnissa ennen kuuden erikoiskokeen päätösetappia, jonka aikana se kutistui 6,8 sekuntiin.-Positiivista tässä rallissa oli se, että pystyin voittamaan ja haastamaan Ogieria. Hän on yleensä ollut hyvä näissä kovapintaisissa sorakisoissa kuten Meksikon ja Australian ralli, mutta enää hän ei mene näissäkään karkuun, Latvala tuumi. Trio Ogier, Latvala ja Andreas Mikkelsen ajoi kilpailusta kolmoisvoiton ja sinetöi samalla VW:lle toisen perättäisen merkkimestaruuden. Ogier jatkaa MM-johdossa 50 pisteellä ennen Latvalaa. Citroenin Kris Meeke oli neljäs ja Mikko Hirvonen M-Sportin Fordilla viides.